07.02.2014 року у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ відбулося чергове засідання пленуму.

На ньому було схвалено постанову пленуму «Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судових рішень у цивільних справах».

У постанові висвітлені найбільш актуальні для судової практики питання.

Приняття зазначеної постанови обумовлено тим, що чинна постанова пленуму з окресленого питання була прийнята ще у 2003 році - до набрання чинності новим Цивільним процесуальним кодексом України. Крім того, у 2010 році до Закону України «Про виконавче провадження» було внесено зміни, відповідно до яких закон викладено в новій редакції.

До того ж існуючий інформаційний лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби під час виконання судового рішення у цивільній справі» від 28.01.2013 № 24-152/0/4-13 мав тимчасовий характер і не охоплював всіх питань судової практики.

Водночас, необхідність у прийнятті згаданої постанови зумовлена прецедентною практикою Європейського суду з прав людини, яка наголошує, що виконавче провадження є не окремим інститутом вітчизняної правової системи, а завершальною стадією судового розгляду справи, складовою частиною права на справедливий судовий розгляд та доступ до правосуддя у контексті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Інформація станом на 01.04.2014 року.